Visokoenergetska vidljiva svjetlost

Koži nije dovoljna samo zaštita od UV zračenja

Zaštita vaše kože od štetnih UV zraka je neophodna, ali više možete učiniti kako biste zaštitili kožu od starenja uzrokovanih suncem.
Vidljivo je 50% sunčevih zraka, a to svjetlo koje nas okružuje također utječe na stanje naše kože.
Zove se visoka energetska vidljiva svjetlost (ili HEV Light i HELV kratko). Saznajte više o tome kako utječe na vašu kožu i kako zaštititi vašu kožu od preranog starenja u članku: „Što je visokoenergetska vidljiva svjetlost (HEV svjetlost)i zašto moramo zaštititi kožu od nje?“.

1. Što je visoko energetska vidljiva svjetlost?

Sunčeva svjetlost sastoji se od UV svjetlosti, vidljive svjetlosti i infracrvenene svjetlosti. Plavi/ljubičasti dio vidljivog spektra sunčeve svjetlosti ima posebno visok stupanj energije i poznat je pod nazivom visokoenergetska vidljiva svjetlost ili HEV (High Energy Visible) svjetlost.

Poput UVA zraka, HEV svjetlost generira slobodne radikale. Ti slobodni radikali potiču stanice kože da proizvode enzime koji razgrađuju kolagen i elastin, koji daju koži svjež, mladenački izgled. Ovaj proces se često naziva oksidativni stres i to je ono što uzrokuje fotostarenje kože (preuranjeno starenje kože kao rezultat izlaganja suncu).

Uz UVA i UVB zračenje, HEV svjetlost može uzrokovati neujednačenu pigmentaciju kože (često se naziva hiperpigmentacija) i može doprinijeti uvjetima kao što su staračke pjege (također poznate kao sunčane mrlje) i melazma, stanje pigmentacije koje dovodi do sunčevih mrlja često prisutnih kod tamnije kože.

2. Sunce je glavni uzročnik preuranjenog starenja kože

Obzirom da su lice, ruke i dekolte izloženi UV zračenju više no ostatak tijela, ta područja - osobito lice - zahtijevaju posebnu i trajnu zaštitu, tijekom cijele godine, kako bi se smanjili vidljivi znakovi starenja. Simptomi uključuju izravna i neizravna DNK oštećenja, stvaranje slobodnih radikala kao posljedicu izlaganja UV zračenju te smanjenje količine kolagena što uzrokuje bore i preuranjeno starenje kože.

Prilikom odabira odgovarajuće njege za zaštitu od sunca prioritet je i dalje osigurati koži najbolju zaštitu od UVA i UVB zračenja, ali odabir preparata koji se također bore protiv oksidativnog stresa uzrokovanog i HEV svjetlošću će dodatno pomoći u sprečavanju fotostarenja i može smanjiti hiperpigmentaciju.

3. Zaštita od sunca treba bit dio rutine njege čitave godine

Važno je znati da negativni učinci izlaganja sunčevom zračenju nisu prisutni samo na odmoru. UV zračenje, osobito UVA zrake, prisutno je cijeli dan i to svakodnevno - zimi i ljeti, kada je sunčano i kada je oblačno. Zato bi zaštita od sunca za lice trebala postati  dijelom dnevne rutine njege kože kao tonik ili bilo koji drugi proizvod, poput hidratantne i anti-age kreme ili hiperpigmentacijskih proizvoda.

4. Pravilan odabir sredstva za zaštitu od sunca

Sunčevo zračenje se sastoji od UVA, UVB i UVC zraka. UVA zrake prodiru sve do najdubljih slojeva kože i oštećuju stanice te ubrzavaju starenje kože, tzv. fotostarenje. UVB zrake su odgovorne za opekline te oštećuju DNA stanica. UVC zrake ne prodiru kroz donje slojeve atmosfere i ne smatraju se opasnima.
SPF (Solar Protection Factor) nam govori koliko dugo možemo ostati na suncu bez da izgorimo. Npr. ako na suncu možete ostati tek 5 minuta bez da izgorite, korištenjem SPF 30 to se vrijeme produžuje na 150 minuta.
Oznaka se odnosi samo na UVB zračenje. Ako sredstvo ima i UVA filter, ta se oznaka nalazi u krugu pored oznake SPF.
U našem podneblju su dovoljni faktor oko 20 i 25, ali izbor ovisi o osjetljivosti kože. Za osobe sa svijetlom i osjetljivom kožom je bolji izbor sredstvo s višim faktorom.
Dječja koža je tanja od kože odraslih i za njih je potrebna posebna zaštita od sunca.

5. Hidratacija iznutra i izvana

Za vrijeme ljetnih vrućina jako je važno održavati organizam hidratiziranim. Potrebno je povećati unos vode i namirnica koje sadrže puno vode (lubenice, rajčice, krastavci), a smanjiti unos namirnica koje mogu dehidrirati (kava, čaj, alkohol).
Hidratizacija kože je također jako bitna. Većina hidracijskih krema poboljšava hidraciju kože ograničavanjem isparavanja vode iz kože i/ili vezanjem vlage na vanjski sloj kože s pomoću humektanta kao što je primjerice glicerin. Međutim, koža ima svoj hidracijski sustav, akvaporine. Jedinstvene formule u liniji Eucerin AQUAporin ACTIVE poboljšavaju hidracijski sustav kože i čine je podatnom, glatkom i blistavom.
Koža oko naših očiju osobito je tanka, a ako je dehidrirana i osjetljiva, veća je vjerojatnost da će pokazati znakove stresa i umora kao što su natečenost i tamni krugovi. Revitalizirajuća krema za njegu oko očiju Eucerin AQUAporin ACTIVE inovativna je hidracijska krema  za konture očiju koja pojačava hidracijski sustav kože i čini je podatnom, glatkom i blistavom. Također smanjuje natečenost i tamne krugove oko kontura očiju.

6. Hiperpigmentacija

Prekomjerno izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije, s obzirom na to da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.
Jednom kad tamne mrlje nastanu, izlaganje suncu može pogoršati stanje, a pjegice, staračke pjege i melasma te postupalne hiperpigmentacijske mrlje mogu postati još tamnije.
Sunce potiče proizvodnju melanina i predstavlja glavni uzrok hiperpigmentacije.
Ograničeno izlaganje suncu, nošenje zaštitne odjeće i uporaba učinkovite zaštite od sunca s visokim zaštitnim faktorom SPF, mogu smanjiti rizik od pojave hiperpigmentacije te spriječiti pogoršanje stanja postojećih tamnih mrlja.

Posljednjih godina na tržištu su se pojavili preparati za njegu kože za smanjenje hiperpigmentacije. Većina se oslanja na aktivne sastojke koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina i smanjuju pojavu tamnih mrlja.
Istraživanja su pokazala da je B-rezorcinol iznimno djelotvoran u smanjenju proizvodnje melanina.
B-rezorcinol ili butil rezorcinol glavni je aktivni sastojak Eucerin Even Brighter njege namijenjene tretiranju hiperpigmentacije. Minimalno ili nimalo nadražuje kožu te učinkovito djeluje protiv glavnih vrsta hiperpigmentacije, primjerice melasme i staračkih pjega. 

Eucerin zaštita od sunca
  • sveobuhvatna zaštita od oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu
  • sadržava vrlo djelotvoran fotostabilan UVA i UVB sustav filtera za zaštitu stanica kože te DNK staničnu zaštitu.
  • kreme za sunčanje sadržavaju posebnu formulu za različite tipove kože (normalna, suha, masna, sklona aknama) te za lice i tijelo.
  • program sadržava i njegu s formulom posebno namijenjenom dojenčadi, djeci i odraslima.
  • kreme za sunčanje su također formulirane u skladu s indikacijama stanja kože, kao što su alergije na sunce, akne ili kože sklona aknama i atopijskom dermatitisu.
  • Sve formule lagane su teksture, pogodne za lako nanošenje i brzo upijanje.
Drugi savjeti